Elvikaren

Elvikaren er lavet som hjælp til undervisningen på mellemtrinnet og til overbygningen, hvis Skolekontakten ikke som aftalt kan undervise klassen – eller hvis der ikke er flere ledige undervisningsdage.

Aktiviteter

Vi har lavet en ”nødplan” med aktiviteter, der hurtigt kan sættes i gang i klassen. Aktiviteter, hvor det er relativt nemt at fremskaffe materialer – og forhåbentligt med et indhold, der kan passe til både natur og teknologi samt fysik.

Opgaver til mellemtrin

Opgaverne til mllemtrinnet er centreret omkring bevægelsesenergi og elektrisk energi. Eleverne skal her eksperimentere med forskellige ”fly-typer” samt konstruere en ventilator. Vi kan anbefale at starte med O-vingen og Svævefly.

Disse eksperimenter er nememe at sætte i gang, og materialerne skulle være nemme at skaffe på skolen. Eksperimentet med elektricitet – lav en ventilator – kræver lidt flere materialer som elmotorer, tomme plastflasker m.m., som godt kan tage lidt tid at fremskaffe på skolen.

Materialerne kan med fordel fremskaffes, mens eleverne laver eksperimenterne med ”fly-typerne”. med lærervejledningerne O-vinge, Svævefly og Elektricitet, og lad derefter eleverne arbejde med de tilhørende elevark.

Lærervejledninger

Elevark

Opgaver til overbygningen

Opgaverne til overbygningen passer ind i fysik- og kemiundervisningen med galvaniske elementer, spændingsrækken m.m.

Eksperimenterne til overbygningen udføres med materialer, der typisk findes i fysik/kemilokalet – lige bortset fra forskellige frugter, der forhåbentligt kan skaffes fra kantinen.

Udgangspunktet er Galetea-ekspeditionen. Start derfor med at se video fra ekspeditionen. Samtidigt kan en del af de andre materialer til eksperimenterne fremskaffes.

Start med lærervejledningen til Batterier for at skaffe overblik, og lad derefter eleverne arbejde med det tilhørende elevark – husk sikkerhedsvejledning!

Lærervejledninger

Elevark

Videoer på YouTube